urban gardener, health freak, hip hop journalit, Keiko Tsukada doodlin' bout gardening, health, LA life and beyond --- ガーデニング・健康・自給自足・LA life and beyond


by greenyellowG

野菜のサヴァイバル術。Veggies got the brain, sort of.

今日、ちょっと葉っぱが伸びすぎて実が大きくなったカブを抜こうとしたら、葉っぱと茎のどこを触っても、とげとげがあって指に刺さって痛過ぎて、とても触れたもんじゃなかった。実の部分から引っ張って、なんとか抜いた。実が大きくなればなるほど、とげが鋭くなっている気がする。

とれたての大根もそうだけれど、天敵(わたし)に取られまいと、とげで身を守ってるとしか思えない。野菜には動物みたいな脳はないかもしれないけれど、外敵から身を守るサヴァイバル術をしっかり持っている。いや、下手な人間よりずっと賢いのかもしれない。

このとげは、収穫されてお店やファーマーズマーケットに並ぶ頃には、へなっとマイルドになってしまっていて、フツーに触れるようになっている。

すごいぞ、命!

a0347034_13415082.jpg
パープルプラムラディッシュ、野沢菜、岐阜紅かぶ。カブはぬか漬けに、葉っぱですんき漬けに挑戦! they all gonna get picked up!


Did you know when you try to harvest turnips & radish that grown up lil too big, their leaves and stems get super stingy? I mean almost feels like picking some cactus with your fingers! Seriously!

It clearly tells us that all these veggies got their own survival skills, as if they got their own brain to think and protect themselves from natural enemy(me! lol).

By the time these stingy veggies get displayed at stores and farmer's market, these stings are gone and we have no problem touching them. I wonder if they got the same survival skills, if they got persitesided up... Oh well, I'm glad I will have no chance to find that out at my garden.

Give Thanx to Gaia!
[PR]
by greenyellowG | 2016-06-05 13:54 | ガーデニング gardening